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ATTENDANT SERVICES PROGRAM 
Frequently Asked Questions (updated May 13, 2011) 

 
Question #1:  When someone on long-term care Medicaid (Choices for Care (CFC)) does not pay 
his/her patient share, is the person eligible to enroll in the General Fund ASP? 
 
Answer: No. 
 
Reason: People are not ineligible for CFC when they do not pay their patient share.  They remain 
eligible for CFC despite non-payment of patient share.   
Section 108(f) of the ASP regulations specifies: “an individual shall be required by the Department to 
apply and be found ineligible for services from other Medicaid-funded personal care or attendant care 
services programs.”  Therefore, despite failure to pay patient share, the person remains “eligible” for 
CFC and is therefore not permitted to enroll in the General Fund ASP program.   
 

* * * * 
 
Question #2:  When someone is not eligible for community Medicaid because they need to spend 
their extra resources or income, is the person eligible for General Fund ASP? 
 
Answer:  No.  
 
Reason:  If an individual is otherwise eligible for community Medicaid but does not meet the “spend 
down” requirement they are not eligible for 
General Fund ASP. The individual has the option to apply their excess resources and spend down to 
remain on community Medicaid and receive their services under the Medicaid funded portion of 
Attendant Services Program. 
 

* * * * 
 
Question #3:  If a person is on Medicaid PDAC and has a spend down does their PCA/attendant get 
paid during that time? 
 
Answer:   Yes. 
 
Reason: The PCA would be paid by the individual as part of their spend down requirement.  Once 
that requirement is met and the individual begins to receive community Medicaid, the PCA will 
automatically be paid by the Fiscal Intermediary (ARIS).  ARIS checks with the Medicaid eligibility 
system as one part of determining who will be paid each pay period. 
 
 



* * * * 
 
Question #4: Can I just receive my ASP services through Personal Services if I did not meet the 
Medicaid spend down requirement? 
 
Answer:  No. 
 
Reason: Section 105(b) 4 of the Attendant Services Regulations requires that in order to be eligible 
for services under the Personal Services an individual must either  

a. Be eligible to receive Medicaid  or 
b. Be an active participant in Attendant Services Program, have a continued need for 

attendant services, and be ineligible for other sources of attendant services.  
 

The intent of this program option has been and continues to be for individuals who may have lost the 
ability to self direct and therefore lose their eligibility for the Participant Directed options. 
 
While the individual may be eligible for Medicaid, Section  108(f) of the Attendant Services 
Regulations states that “An individual who is eligible for Medicaid-funded personal care or attendant 
care services shall not be eligible to receive services from the following options paid for by the 
General Fund: Personal Services, Participant-Directed Attendance Services or group-Directed 
Attendant Services. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Disability and Aging Services                                                                        Blind and Visually Impaired         
  Licensing and Protection                                Vocational Rehabilitation 


